Disponibilitate:  în stoc

Preț:  40,00 LEI

Modalitați de transport:
• 15,90 lei - prin Curier rapid (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)
• 13,90 lei - prin Easybox Sameday (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)

Titlu original: p'alenka. pr'ozy z ban'atu

Autor(i):

Traducător(i):

Editura:

Anul apariției: 2021

Nr. pagini: 144 pagini

ISBN: 9786064408013

Stare: nefolosita (noua)

Categorii: Beletristica, Carte nefolosită, Fictiune, Proza

Descriere

Un tânăr profesor ceh vine într-un sat din Banat ca să îi învețe pe copiii cehilor de aici să scrie și să citească. Ei îl învață să aprindă focul în sobă cu coceni înmuiați în motorină. Păduri de carpen și gropi carstice, livezi abrupte, dude, strugure răscopt și salcâmi în floare, imensa casă albă cu obloane albastre de pe creasta dealului, ciudatul fel de a trăi și a muri al oamenilor locului, vuietul Dunării în depărtare – și, treptat, amintirile se strecoară în prezent. Revin anii petrecuți în sala de sport a unui gimnaziu din Boemia natală, tinerețea rebelă, perioada studiilor în Bavaria, singurătatea profundă a feluritelor țărmuri și peregrinările prin lume – culori vii, arome pline, chipuri și clipe de apropiere trecătoare.


Cartea de debut a lui Matěj Hořava este o meditație autobiografică de o maturitate stilistică surprinzătoare. Textele scurte și dense, la granița dintre poem și proză, sunt scrise într-o limbă distilată, sonoră, exuberant colorată, cu un ritm interior propriu. Mozaicul lor este alcătuit în jurul unor trăiri și întâmplări fulgurante, adânc întipărite în memorie, în așa fel încât cititorului i se descoperă o existență stranie și un adânc al omenescului, cuprinse deopotrivă de lumină și întunecare.

Testimoniale

Hořava are un talent aparte de a găsi nodurile mărunte de la întretăierea firelor timpului.

– Jan Němec

O adevărată revelație. Matěj Hořava este un poet în proză care ne arată ce poate face literatura, fără să fie neapărat literară.

– Ondřej Horák

O lucrare minunat de concisă, atent finisată, în care fiecare cuvânt are locul lui precis, ca o piatră într-un zid. Ritmul acestor cuvinte pătrunde în sânge până la adicție.

– Respekt

Hořava este un stilist matur, distins, care promite o lectură captivantă.

– Iliteratura.cz


Comandă online Cartea țuicii la 40,00 lei p'alenka. pr'ozy z ban'atu scrisă de Matěj Hořava mircea dan duta. Cartea poate fi livrată în circa 2 zile cu plata ramburs sau online cu cardul.