365mag.ro logo
 
Cărţi Filme Muzică Diverse
CARTI RARE
 
 
 
Scrisul Romanesc Locul unde nu s-a intamplat nimic Category: carti Product #: 277 4.9 stars, based on 56 reviews Regular price: 13 LEI 10 (Sale ends ) Available from: Executive Objects Condition: Previously owned, in excellent condition Out of stock!
carti / Autori romani

Locul unde nu s-a intamplat nimic

Preţul iniţial: 13 lei
Preţul: 10 lei, (Economie: 3 lei)
Colecţie: Arcade
Editură:  Scrisul Romanesc
Cartea a fost tipărită în anul 1972 în 220 pagini şi este uzată.
Stoc epuizat Stocul acestui produs a fost epuizat. Vă sfătuim să urmăriţi magazinul online pentru a fi la curent cu noutăţile.
Share/Bookmark

Locul unde nu s-a intamplat nimic de Sadoveanu Mihail

O operă literară care transcende şabloanele sadoveniene, cu riscul de a fi nerecunoscută, chiar blamată de criticii literari este “Locul unde nu s-a întamplat nimic”. Considerat în vremea apariţiei un roman “telegrafic”, cu o scriere care nu reflectă nici o veleitate artistică a autorului, poate fi redescoperit în prezent drept un roman cu tente de modernism.

Titlul acestei carţi inhibă din start orice interpretare metalogismică, proclamându-şi drept sigmă plictiseala, monotonia, incapacitatea umană de a-şi sensibiliza latura percepţiilor exterioare.

Personajul principal, Lai Cantacuzin, este prezentat în incipit având intenţia de a submina predestinarea toposului şi de a participa la o vânătoare. Fiind un erudit, “doctor de la Paris”, nu-şi pune speranţa de anihilare a plictisului sufocant în vânătoarea propriu-zisă, cum este cazul partenerilor săi, ci în relaţia de comunicare pe care ar fi fost posibil să o stabilească împreună cu aceştia. Aşteptările i-au fost demolate însă de atitudinea ignorantă şi unilaterală a celor doi camarazi de vânătoare.

Nemulţumit, participă la jocul acestora şi împuşcă, neintenţionat, trofeul râvnit de însoţitorii săi, fapt pentru care este elogiat şi considerat demn de apreciere. Departe de bucuria domestică a tovarăşilor săi, Lai Cantacuzin proiectează suspansul vânătorii de animale în dimensiunea socialului: trofeul, în acest caz, este reprezentat de iubire, însă nu una comună, monotonă, pe care o trăieşte alături de doamna Argintar, şi în interiorul căreia el joacă rolul de vânător şi stăpân.Iubirea pe care o doreşte este una nouă, care să-i fie egală şi în acelaşi timp supusă: o pradă, care după ce este vânată, să constituie ea însăşi un obiect al subjugării.

La o analiză atentă descoperă că această utopie se poate materializa în prezenţa Dariei Mazu, o fostă elevă a sa. Gândurile i se îndreaptă spre aceasta şi datorită unui sentiment al responsabilităţii: Daria e, în afară de el, singura persoană conştientă de imposibilitatea unei ascendenţe spirituale în spaţiul sufocant al provinciei, conştiinţă dobândită prin educaţia pe care a primit-o de la el.

Lai Cantacuzin nu reuşeşte să îşi coordoneze ideile într-o dimensiune pragmatică şi pierde, în mod voluntar, orice ocazie de a-şi exprima frământările în faţa Dariei Mazu. Aceasta este nevoită să se căsătorească din interes, iar pentru o vreme lucrurile par să-şi urmeze cursul unei fericiri fireşti.
Atmosfera se tensionează la un bal, atunci când Daria îi mârturiseşte iubirea. După descoperirea aceloraşi rezonanţe interioare, cei doi se hotărăsc să pastreze taina şi se reamestecă printre invitaţi.

Finalul cărtii poate fi aflat printr-o lectură intimă, personală, care poate demonstra că Mihail Sadoveanu posedă acea febrilitate şi dăruire cu care orice roman ar trebui scris, iar subiectul ales reuşeşte să trezească interesul cititorului şi sentimentul unei lecturi complete.

Recomandări
Noutăţi
 
Viziteaza magazinul 365mag.ro pe ShopMania
Colectii Edituri Autori Categorii Intrebari frecvente Despre noi Termeni şi conditii Contact Politica de confidentialitate Presa
  © 2010 SC Cartea Veche SRL