Disponibilitate: în stoc
Preț: 42,20 LEI
INFO: Programul de sărbători poate aduce unele întârzieri în livrareISBN: 9786068564623
Autor(i): Jancis Robinson
Editura: Baroque Books & Arts
Anul apariției: 2016
Nr. pagini: 160 pagini
Stare: nefolosita (noua)
Categorii: Diverse, Carte nefolosită, Gastronomie
Jancis Robinson, preoteasa mondială a vinului, este autoarea celebrelor volume Oxford Companion to Wine şi World Atlas of Wine şi a rubricii de vin din Financial Times.
Ș T I I N Ț Ă , R A F I N A M E N T
Ș I I N F O R M A Ț I E C O L O S A L Ă
î N C E L M A I C O N C I S G H I D A L V I N U L U I
„De patruzeci de ani scriu despre vin și în fiecare zi tot mai învăț câte ceva nou. Intenționez în acest volum să vă împărtășesc din experiența mea, concentrându-mă pe ceea ce este cu adevărat important, din dorința de a vă transforma, în doar 24 de ore, în autentici experți în vin.“ - JANCIS ROBINSON, British Icon of Wine
S P U N E - M I C E B E I , C A S Ă - Ț I S P U N C I N E E Ș T I !
Ce este vinul? • Cum se face vinul? • Roșu, alb sau rosé? • Cum să alegeți vinul dintr-un magazin și cum să alegeți magazinul de vinuri • Cum să alegeți vinul din meniul de restaurant • Zece moduri de a alege sticla potrivită • Ce ne dezvăluie sticla • Ce ne dezvăluie eticheta • Terminologia degustării • Vinul potrivit la mâncarea potrivită • Ritualuri de restaurant • Cele mai îndrăgite vinuri • Sticla de făcut impresie maximă • Sticla de dăruit • Cele mai răspândite zece mituri despre vin • Zece sfaturi capitale • Să nu uităm strugurii • Jargonul vinului
Magazinele de vinuri și librăriile au o mulțime de lucruri în comun. La fel cum unui librar îi poți spune ce gusturi și ce antipatii ai, iar el îți poate face cele mai potrivite recomandări, este o politică la fel de înțeleaptă să îi dezvălui unui profesionist al vinului ce anume îți place și să îl rogi să-ți propună ceva potrivit, însă care să fie mai aventuros, cu un raport calitate-preț mai favorabil sau mai bine făcut. Supermarketurile pot avea putere de cumpărare masivă, ceea ce e convenabil numai în privinţa sortimentelor mai ieftine, iar în zilele noastre aceste magazine aleg prea rar vinurile pornind de la calitatea lor. De aceea este preferabil să încurajăm și să susţinem independenții mai mici, cei cărora le pasă cu adevărat și înțeleg fiecare dintre sticlele pe care le pun în vânzare.
CE MâNCĂRURI SE POTRIVESC CU CE VINURI ANUME
Există câteva trucuri când vreți să alegeți o mâncare potrivită pentru un vin anume:
• Dacă vreți să beți un vin roșu tânăr, cu un conținut ridicat de tanin, adică destul de dârz, puteți să-i domoliți gustul, făcându-l mai plăcut, dacă alegeți o mâncare la rândul ei „puternică“, spre exemplu carne roșie friptă sau o friptură.
• Vinurile albe aromate, corpolente, cum sunt Riesling și Gewürztraminer, chiar și cele cu mult fruct, se combină minunat cu mâncăruri condimentate, și mai ales cu cele cu accent thailandez.
• Dacă doriți să beți mai departe vin la desert, el trebuie să fie mai dulce decât mâncarea – altfel gustul lui va părea îngrozitor de acru și de subțire. în acest caz, sunt potrivite vinurile licoroase: PX/Pedro Ximenez, bogatele vinuri de Sauternes, Rutherglen Muscat din Australia sau un ruby porto matur.
• Feriți-vă de anghinare; înșală cerul gurii și dă vinului un gust metalic, prin urmare nu o serviți alături de vinuri scumpe.
ZECE MODURI DE A ALEGE STICLA POTRIVITĂ
1. Evitați sticlele care au stat depozitate aproape de o sursă puternică de lumină (nu cumpărați din vitrina magazinului) sau de căldură. Este posibil ca vinul să-și fi pierdut aroma și prospețimea.
2. Căutați în mod special vinuri îmbuteliate cât mai aproape de locul unde au crescut strugurii. Toate etichetele de vin trebuie să precizeze adresa sau cel puțin codul poștal al celui care le-a îmbuteliat, dacă nu este unul și același cu producătorul. Fiți precauți cu un vin, să spunem, din Noua Zeelandă îmbuteliat în Marea Britanie. Tot mai mult vin din întreaga lume este transportat în vrac, fapt rațional din punct de vedere ecologic în ce privește vinurile ieftine, însă producătorii cu adevărat serioși țin să-și îmbutelieze singuri vinurile. Pe vinurile franțuzești, căutați Mis en Bouteille au Domaine/Château.
3. Dacă vinul a fost închis cu un dop din material natural, alegeți o sticlă care a stat orizontal, în așa fel încât dopul s-a menținut umed și nu a lăsat să pătrundă oxigenul.
4. Controlați nivelul de umplere la gât. Un spațiu mai mare de doi sau de trei centimetri deasupra nivelului lichidului dintr-o sticlă ținută vertical este de nedorit, fiind semn că vinul ar fi fost în contact cu prea mult oxigen dăunător.
5. în privința vinurilor fine, poate fi extrem de greu de memorat cu exactitate ce an a fost cel mai bun și în ce regiune. Pentru a ieși din impas, se poate aplica Regula mea de Cinci: începând din 1985, toate recoltele din ani divizibili la cinci [cu 5 sau 0 în coadă] au fost de bună calitate.
6. Fiți precauți cu etichetele lipite pe spatele sticlei care intră în prea multe amănunte legate de arome și de mâncărurile cu care se armonizează. Ar putea sugera un exces de marketing, nu neapărat onest. Personal, prefer detaliile despre cum a fost făcut vinul.
7. Nu uitați să luați smartphone-ul, astfel veți putea verifica evaluările și părerile criticilor și ale altor pasionați ai vinului.
8. Adresați-vă unor vânzători de vin independenți, cereți-le sfatul. Dacă sugestiile lor nu sunt valabile, căutați alții, până veți fi mulțumit.
9. în cazul vinurilor albe ieftine și în special al celor rosé, alegeți cea mai nouă recoltă disponibilă.
10. Dacă o sticlă este în ofertă specială, întrebați de ce. Uneori, cauza este că vinul se prezintă în condiție proastă sau este prea vechi.
Comandă online cartea "Expert in vin in 24 de ore" la 42,20 lei isbn 9786068564623 scrisă de Jancis Robinson, tiparită la editura Baroque Books & Arts în anul 2016. Cartea poate fi livrată în circa 2 zile cu plata ramburs sau online cu cardul.
Expert în vin 24 în 24 ore
Baroque Books & Arts
Jancis Robinson, Mihai Moroiu
9786306522682
160 pagini
An: 2025
Confesiunile unui iubitor de vin : plăcerea degustării
Baroque Books & Arts
Jancis Robinson, Simina Balasoiu
9786306522132
512 pagini
An: 2023
Mereu pofticios : 101 de idei
Bookzone
şef Paul Constantin, Paul Constantin
9786303055893
256 pagini
An: 2025
Flămând de amintiri : 125 de reţete cu gust de copilărie
Bookzone
şef Paul Constantin, Paul Constantin
9786303055824
272 pagini
An: 2025
Ierburi uitate : noua bucătărie veche
Nemira
Mona Petre
9786064322265
288 pagini
An: 2025
Fabricarea vinului şi a berii de-a lungul întregului an : din fructe şi plante de sezon
MAST
Roy Ekins, Ligia Sendrea
9786066491846
144 pagini
An: 2025
Carpatia : reţete româneşti reinterpretate
Litera
Irina Georgescu
9786303554778
224 pagini
An: 2025
Mereu pofticios : 101 de idei
Bookzone
şef Paul Constantin, Paul Constantin
9786303055893
256 pagini
An: 2025
Flămând de amintiri : 125 de reţete cu gust de copilărie
Bookzone
şef Paul Constantin, Paul Constantin
9786303055824
272 pagini
An: 2025
Previziuni astrologice 2026
Bookzone
Cristina Demetrescu
9786303055831
240 pagini
An: 2025
Francmasonii, "arhitecţii" lumii moderne
Humanitas
John Dickie, George Arion Jr.
9789735090456
520 pagini
An: 2025
Ierburi uitate : noua bucătărie veche
Nemira
Mona Petre
9786064322265
288 pagini
An: 2025
Animale şi păsări sălbatice : vârsta 2+
Andreas
desene: Cezar Mandache
9786067652086
14 pagini
An: 2025
Animale şi păsări domestice : vârsta 2+
Andreas
desene: Cezar Mandache
9786067652079
14 pagini
An: 2025
Tafiti - Aventură prin deşert : cartea filmului
Univers Enciclopedic Junior
Julia Boehme, Julia Ginsbach
9786060966548
128 pagini
An: 2025
Crăciunul în Pădurea Fermecată
Univers Enciclopedic Junior
o poveste de Erich Heinemann, Fritz Baumgarten, Erich Heinemann
9786060966678
40 pagini
An: 2025
Colţ-Alb
Ars Libri
Jack London, Cristina Poterasoiu
9786063634574
272 pagini
An: 2025