Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 7,40 LEI
ISBN: 973-669-026-1
Editura: Curtea Veche
Colecția: 100 de minuni
Anul apariției: 2003
Nr. pagini: 80 pagini
Categorii: Gastronomie, Diverse
Un fruct din paradis In zilele noastre rosiile au devenit atat de obisnuite, incat sesizam doar lipsa lor, faptul ca au disparut de pe rafturile frigiderului. Aceste fructe rosii, de regula rotunjoare, savuroase, zemoase, placute atat ca aspect, cat si la gust, au devenit indispensabile vietii noastre de zi cu zi. Desi acum 10-20 de ani rosiile erau in exclusivitate legume de sezon, in zilele noastre se pot procura tot timpul anului (ce-i drept, din iarna pana in primavara la preturi destul de ridicate). Rosiile sunt ingrediente de baza in nenumarate feluri de preparate, dau gust majoritatii mancarurilor, iar de multe ori, se intrebuinteaza pentru ornare. De asemenea, sunt extrem de populare, consumate ca atare, ca si fructe. (Doar cine a mai cules rosii coapte presarate cu roua in dimineti racoroase de vara si a gustat din miezul zemos racoritor al fructelor, cunoaste cu adevarat aceasta placere de paradis.) Rosiile sunt neasemuite si datorita echilibrului placut dintre continutul lor de zahar si aciditate, fiind astfel printre putinele fructe care se pot consuma sarate. Echilibrul de aciditate-zahar, continutul optim in fibre si continutul ridicat in vitamine si saruri minerale le confera dreptul de a fi consumate atat pentru mentinerea sanatatii, in alimentatia sportivilor, cat si in regimul alimentar dietetic. Datorita continutului ridicat de apa si a gustului deosebit de placut, rosiile consumate crude sunt satioase: potolesc atat foamea, cat si setea. Insa atat fierte sau prajite (chiar si pe gril) au gust deosebit de bun, iar ghiveciul de vara nu este altceva decat o mancare usoara din ceapa, ardei si rosii. Din fructele necoapte, verzi - asa-zisele gogonele - se pot prepara muraturi foarte gustoase, iar rosiile cocktail, de marimea unei cirese, sunt intrebuintate ca ornament si condiment la unele bauturi cu continut scazut in alcool. Bautura preferata a lui Salvador Dali, celebra Bloody Mary, se prepara, de asemenea, din suc de rosii, adaugand votca si diferite condimente. La fel ca si bucataria frantuzeasca sau italiana, cea romaneasca nu se poate lipsi de acest element pretios.Cultivarea si prelucrarea rosiilor are o veche traditie in Italia: peste tot in lume sunt cautate produsele preparate in fabricile lor de conserve specializate in prelucrarea acestor fructe zemoase. Sarea si piperul se asorteaza bine cu rosiile, dar, in afara de aceste condimente universale, busuiocul este condimentul de baza al preparatelor din rosii. Ca si bucataria frantuzeasca si italieneasca, cea romaneasca are afinitate mare fata de aceasta planta aromatica. De asemenea, se pot prepara diferite feluri de salate din rosii proaspete sau pasta de rosii, cele mai simple doar din rosii, adaugand peste ele apa, otet si zahar dupa gust, eventual ardei gras si ceapa, iar cele mai sofisticate fiind preparate dintr-o mare varietate de legume, verdeturi, otet condimentat si ulei de masline. Pe meleagurile mediteraneene diferitele salate de rosii se consuma la micul dejun, la cina sau ca aperitive. Din tomatele proaspete, stoarse se poate prepara suc de rosii, care apoi se poate condimenta dupa gust cu sare, zahar, piper, busuioc sau alte mirodenii care se preteaza la gustul rosiilor. In Franta si Italia, tari cu traditie in cultivarea si ameliorarea rosiilor, se cultiva o varietate larga de soiuri, avand culori si gusturi diferite: soiuri atat galbene, portocalii, rosii, cat si verzi, portocalii vargate cu rosu, galbene patate cu rosu sau verzi modelate cu rosu, chiar si soiuri purpurii sau de culoarea ciclamei.In culegerea de fata va prezentam 100 de retete din tomate: sosuri, muraturi, sucuri etc., in speranta ca cei amatori de preparate din rosii vor gasi multe retete apetisante; mai mult, avem speranta ca vom reusi sa le atragem atentia si celor care pana acum nu au manifestat un interes deosebit fata de acest fruct intr-adevar minunat.
Comandă online cartea "100 de minuni din tomate" la 7,40 lei isbn 973-669-026-1, tiparită la editura Curtea Veche face parte din colecția 100 de minuni în anul 2003. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul "100 de minuni din tomate" nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Les Grand Plats cher (Jeanne-Sars-Terre)
E. Dentu
Jeanne-Sans-Terre
166 pagini
Bunatati cu carne tocata
Hiparion
79 pagini
An: 2002
Pizza pe gustul fiecaruia
9739953832
102 pagini
Successful Cooking (Charetton)
Telecuisine
Christine and Bernard Charretton
63 pagini
An: 1991
20 Retete de prajituri alese
Sport-Turism
Victor Partan
9786069415047
44 pagini
An: 2021
Maglavit 1935-2007 - Dumnezeu vorbeste oamenilor prin Petrache Lupu
MJM
prof. Dumitru Gelu
99 pagini
An: 2007
Enigma creatiei in timp, boala si moartea poetului roman Mihai Eminescu
Parvanescu
Ion D. Parvanescu
285 pagini
An: 2010
Les Grand Plats cher (Jeanne-Sars-Terre)
E. Dentu
Jeanne-Sans-Terre
166 pagini
Aniversarea Radu Priscu '60
Bucuresti
Institutul de constructii Bucuresti
189 pagini
An: 1981
Nostradamus - profet al lumii moderne, Volumul I
Albatros
Vlaicu Ionescu
284 pagini
An: 1999