
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 58,19 LEI
ISBN: 9786065272491
Autor(i): Pricope Ferdinand , Battes Klaus , Stoica Ionut
Editura: Rovimed Publishers
Anul apariției: 2013
Nr. pagini: 153 pagini
Categorii: Stiinta / Tehnica, Carte nefolosită, Agricultura
Acvacultura reprezintă astăzi speranţa omenirii pentru acoperirea nevoii de hrană, în condiţiile în care populaţia planetei creşte continuu, iar suprafeţele pe care ar putea să se obţină produse alimentare sunt din ce în ce mai mici.
C u p r i n s
Introducere | 5 |
1. Importanţa şi particularităţile acvaculturii | 6 |
1.1. Scurt istoric al acvaculturii | 8 |
1.2. Situaţia actuală în acvacultură şi pescuit | 8 |
1.3. Particularităţi ale mediului acvatic şi riscuri în acvacultură | 17 |
1.4 Obiective şi constrângeri în acvacultură | 19 |
1.5. Criterii de selectare a speciilor crescute în acvacultură | 20 |
2. Acvacultura nevertebratelor | 21 |
2.1. Culturi de organisme zooplanctonice | 21 |
2.1.1. Culturi de infuzori | 22 |
2.1.2. Cultura unor rotifere marine | 23 |
2.1.3. Cultura unor rotifere dulcicole | 23 |
2.1.4. Cultura unor crustacee planctonice | 24 |
2.2. Culturi de viermi | 25 |
2.3. Cultura unor crustacee comestibile | 26 |
2.3.1. Cultura astacidelor | 27 |
2.3.2. Creşterea homarilor | 30 |
2.3.3. Creşterea crevetelor | 31 |
2.4. Culturi de moluşte | 33 |
3. Noţiuni de ecofiziologia peştilor | 40 |
3.1. Acţiunea factorilor limitativi asupra creşterii peştilor | 40 |
3.1.1. Factorii fizico-chimici ai apei | 41 |
3.1.1.1. Temperatura ca factor limitativ | 41 |
3.1.1.2. Oxigenul ca factor limitativ | 44 |
3.1.1.3. Alţi factori fizico-chimici | 46 |
3.1.2. Factorii nutriţionali | 48 |
3.1.3. Bolile ca factori limitativi | 50 |
3.1.4. Factorii tehnologici | 51 |
3.1.5. Stresul în creşterea dirijată a peştilor | 52 |
3.2. Nutriţia peştilor | 57 |
3.2.1. Anatomia şi fiziologia aparatului digestiv la peşti | 57 |
3.2.1.1. Anatomia şi fiziologia aparatului digestiv la salmonide | 57 |
3.2.1.2. Anatomia şi fiziologia aparatului digestiv la ciprinide | 59 |
3.2.2. Cerinţele nutriţionale ale peştilor | 61 |
3.2.2.1. Necesarul de energie pentru peşti | 61 |
3.2.2.2. Necesarul de principii alimentare | 62 |
3.2.2.2.1. Necesarul de proteine | 62 |
3.2.2.2.2. Necesarul de lipide | 64 |
3.2.2.2.3. Necesarul de glucide | 65 |
3.2.2.3. Necesarul de substanţe minerale | 66 |
3.2.2.4. Necesarul de vitamine | 67 |
3.2.3. Hrana suplimentară a peştilor | 70 |
3.2.3.1. Materii prime furajere | 70 |
3.2.3.2. Furaje concentrate pentru peşti | 71 |
3.2.3.2.1. Furaje concentrate pentru salmonide | 72 |
3.2.3.2.2. Furaje concentrate pentru ciprinide | 72 |
3.2.3.3. Hrănirea peştilor în creşterea intensivă | 73 |
3.2.3.3.1. Hrănirea salmonidelor | 73 |
3.2.3.3.2. Hrănirea ciprinidelor | 75 |
3.3. Reproducerea peştilor | 76 |
3.3.1. Noţiuni de ecofiziologia reproducerii | 76 |
3.3.2. Reproducerea artificială a peştilor | 87 |
3.3.2.1. Reproducerea artificială a ciprinidelor | 88 |
3.3.2.2. Reproducerea artificială a salmonidelor | 90 |
3.3.3. Crioconservarea elementelor seminale la peşti | 92 |
3.3.3.1. Tehnica conservării materialului seminal | 93 |
3.3.3.2. Crioconservarea elementelor seminale la salmonide | 94 |
4. Sisteme de creştere a peştilor în acvacultură | 97 |
4.1. Creşterea extensivă a peştilor | 98 |
4.2. Creşterea intensivă a peştilor | 98 |
4.2.1. Creşterea în iazuri şi heleşteie | 100 |
4.2.1.1. Particularităţi ale producţiei biologice din iazuri | 100 |
4.2.1.2. Controlul factorilor abiotici | 101 |
4.2.1.3. Creşterea peştilor în monocultură şi în policultură | 102 |
4.3. Creşterea superintensivă a peştilor | 103 |
4.3.1. Sisteme superintensive deschise | 103 |
4.3.1.1. Creşterea în viviere flotabile a peştilor | 104 |
4.3.1.1.1. Creşterea în viviere flotabile în ape dulci | 105 |
4.3.1.1.1.1. Tipuri de viviere flotabile | 108 |
4.3.1.1.1.2. Hrănirea peştilor crescuţi în viviere | 111 |
4.3.1.1.2. Creşterea în viviere flotabile în ape marine | 112 |
4.3.2. Sisteme superintensive închise | 113 |
4.3.2.1. Creştere în sisteme cu recircularea şi recondiţionarea apei | 114 |
4.4. Acvacultura integrată | 115 |
4.5. Sistemul sea-ranching | 116 |
5. Analiza creşterii şi supravieţuirii materialului piscicol | 117 |
5.1. Determinarea ritmului de creştere a peştilor şi a supravieţuirii | 117 |
5.1.1. Determinarea parametrilor biometrici | 117 |
5.1.2. Calcularea unor indici şi coeficienţi biometrici | 120 |
5.1.3. Calcularea unor coeficienţi de creştere şi supravieţuire | 120 |
5.2. Aprecierea gradului de valorificare a hranei | 121 |
5.3. Aprecierea stării de îngrăşare a peştilor | 122 |
5.4. Determinarea raportului dintre sexe | 123 |
5.5. Determinarea vârstei peştilor | 125 |
5.5.1. Determinarea vârstei după solzi | 125 |
5.5.2. Determinarea vârstei după otolite | 127 |
5.5.3. Determinarea vârstei după alte structuri osoase | 128 |
5.6. Determinarea productivităţii piscicole | 129 |
6. Glosar | 134 |
Bibliografie selectivă | 149 |
Comandă online Bazele biologice ale acvaculturii la 58,19 lei isbn 9786065272491 scrisă de Pricope Ferdinand , Battes Klaus , Stoica Ionut, tiparită la editura Rovimed Publishers în anul 2013. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Bazele biologice ale acvaculturii nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Societatea Plugarilor : prosopografia unei comunităţi agrare din Transilvania în pragul modernităţii
Mega
Răzvan Dumitru
9786060209164
494 pagini
An: 2025
Grădinarul - producător de legume : manual de agricultură biologică pe suprafeţe mici
Act si Politon
Jean-Martin Fortier
9786303033433
280 pagini
An: 2025
Acapararea şi înstrăinarea terenurilor agricole
Terra Nostra
Aurelian Buliga
9786066231688
258 pagini
An: 2024
Legume din specii mai rare : descriere, cultură, utilizare
MAST
Sara Petrucci, Matteo Cereda
9786066491730
160 pagini
An: 2025
Banat, Crişana, Maramureş - Vol. 2 (Set of:AlimentaţiaVol. 2)
Etnologica
Cornelia Plesca, Laura Toader, Catalin Alexa
9786060670612
472 pagini
An: 2024
Instalatii tehnico-sanitare pentru cladiri: apa, canal, gaze
Matrixrom
Theodor Mateescu
9786062504328
An: 2018
Epocile globalizarii. Geografie, tehnologie si institutii
Corint
Jeffrey D. Sachs, Anca Ana-Maria Moise
9786060887539
384 pagini
An: 2025
Îmblânzirea dopaminei : un ghid pas cu pas pentru dobândirea controlului asupra hormonului plăcerii
Publica
Adina Avramescu, Michael E. Long
9786067226577
376 pagini
An: 2025
Inteligenţa artificială şi condiţia umană
Meteor Press
Andrei Marga
9789737289087
352 pagini
An: 2025
Spaţiul arhitecturii : prima frontieră în cercetare
Paideia
coord.: Cosmin Anghelache, Cosmin Anghelache
9786067489484
490 pagini
An: 2025
Din batrani. Volumul al II-lea
Hoffman
Ioan Slavici
9786064616104
280 pagini
An: 2021
Din batrani. Volumul I
Hoffman
Ioan Slavici
9786064616098
302 pagini
An: 2021
Sfântul Dumitru Stăniloae : nobleţea teologului cu suflet de ţăran
Lumea credintei
Costion Nicolescu
9786306562299
272 pagini
An: 2025
Din pacat in pacat (editie 2020)
Hoffman
Ioan Slavici
9786064611581
136 pagini
An: 2020
Ne jucăm, învăţăm, fructe şi legume colorăm
Letras
Maria Divoiu, Adela Guţu
9786303125282
36 pagini
An: 2025